5.3.07

Kilpailutusvalitukset kuriin

Sananen vielä kilpailuttamisen kummallisuuksista. Väärin kilpailuttamisista tehdään jatkuvasti valituksia markkinatuomioistuimeen. Näin käy esimerkiksi silloin, kun kunta painottaa valinnassaan liikaa jotain sellaista asiaa, jota ei olla etukäteen osattu pyytää.

Sitten ollaan markkinatuomioistuimessa taas kerran ja koko projekti viivästyy pahimmillaan vuosia.

Lisäksi perättömistä valituksista ei tule mitään sanktioita. Normaalin rikosoikeuden puolella syytteen nostanut taho joutuu maksamaan oikeudenkäyntikulut. Markkinatuomioistuimessa näin ei ole, joten aina kannattaa valittaa, jos häviää kilpailutuksen.

PS. aamun hyvä uutinen: Puhdasta energiaa aiotaan lisätä takuuhinnalla

2 comments:

Aija Salo said...

Hei Tapio,

en olisi noin huolissaan valittamisesta. Monessa kunnassa ja kuntayhtymässä kilpailutus osataan vielä huonosti, ja hulppeita mokia sattuu. Kilpailutetaan esimerkiksi vahingossa sellaisia palveluja, jotka eivät kuulu kunnan tai kuntayhtymän toimivaltaan, ja valitaan sitten palvelun toteuttaja väärin perustein.

Kilpailutuksen virheistä joutuvat usein kärsimään pienet yritykset, jotka kilpailevat laadulla, eivätkä tunnetulla brändillä. Eräässäkin Uudenmaan alueella vaikuttavassa sairaanhoitopiirissä on näitä kilpailutusmokia sattunut useammin kuin kerran. Valitusoikeus on kilpailutuksen hävinneille ainoa tapa perätä oikeuksiaan.

Terveisin nimimerkki "HYKS-lautakunnan jäsen"

Tapio Laakso said...

Minä vain olen enemmän huolissani siitä, että julkinen hallinto hukutetaan byrokratiaan ja rahasta muodostuu kaiken mittari. Valitettavasti ainut yksiselitteinen mittari kilpailutusten lähtökohdaksi on raha, joka tätä kautta tunkee kaiken läpi.