12.3.07

Aamun uutiskatsaus

Energiateollisuus pelkää uusiutuvaan energiaan panostamisen vaarantavan kuudennen ydinvoimalan rakentamisen. Kauppalehti kertoo:

"Kotimaisia energiantuotantoyhtiöitä edustavan Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen näkee, että ydinvoiman kannalta riski on olemassa.

Jos yhteiskunta panostaa uusiutuviin samalla kun edistetään energiansäästöä, niin yhtälö on atomivoiman puolestapuhujille haastava. Kovin paljon ylimääräistä kapasiteettia teollisuus ei mielellään rakenna."

Vihreät ovat jo pitkään sanoneet, että ydinvoiman lisärakentaminen on pois uusiutuvaan energiaan panostamisesta. Energiateollisuuden lausunto näyttää vahvistavan tämän.

Hesarissa Jouko Martikainen kirjoittaa valtion tuloverokevennysten hyödyttäneen lähinnä rikkaita. Pienituloisten verotus on kiristynyt, koska kunnallisveroja on korotettu ja veronkevennykset on toteutettu niin, että ne eivät koske sosiaalietuuksia.

Lisäksi veronkevennykset ovat olleet tehoton keino luoda uusia työpaikkoja: "Taloustieteellisten tutkimusten mukaan veronalennusten työllisyysvaikutukset ovat vaatimattomia, noin 5 000–10 000 ihmistä miljardia euroa kohti. Niiden kustannustehokkuus on siten heikko: suoraan julkiselle sektorille työllistämälläkin saataisiin 5–10 kertaa enemmän väkeä töihin."

No comments: