28.2.07

Kiinan suuri palomuuri sensuroi Vihreät

Törmäsin Foreign Policyn blogin kautta greatfirewallofchina.net -sivustoon, jolla voi testailla Kiinan suuren palomuurin toimintaa. Käytänössä tuolla on mahdollista testata, mille nettisivuille pääsy Kiinasta on estetty.

Testailin suomalaiset eduskuntapuolueet läpi. Kaikkien muiden paitsi Vihreiden sivuja pääsi testihetkellä vapaasti katsomaan Kiinasta. Myös Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton sivu oli blokattu.

3 comments:

Tuomo said...

No, ainakin sinun blogisi löytyy vapaiden joukosta. Mm. minun, Vanhasen Matin ja Eskelisen Rikun blogeihin ei pääse Kiinasta, nyyh ;)

Itseasiassa epäilisin vahvasti, että peruslogiikallisesti pääasiallisesti kansankielellisiin sivuihin voi liittyä myös julkaisuohjelmaan liittyvä suodatus, koska kaikki kokeilemani Wordpress-pohjaiset olivat blokattuina.

Joomla-pohjaiset, kuten Vinonkin sivut vaikuttivat toimivan ihan normaalisti, kuten blogspotinkin alla olevat.

Hyvä esimerkki internet-sensuurin järjettömyydestä.

Aapo Kyrölä said...

Kokeilin kyseistä greatfirewallofchina - sivustoa ja se ei kyllä ole kovin luotettava. Kokeilin kaksi kertaa oman yritykseni sivustoa, ekalla kerralla se ilmoitettiin blokatuksi, toisella kerralla sinne pääsi. Myös Hesarin sivu ilmoitettiin blokatuksi vaikka tammikuussa paikan päältä kokeiltuna se kyllä toimi.

Mutta nettiyhteydet Kiinasta ovat tosi hitaita Eurooppaan. Luulisin että palvelu sen takia ilmoittaa monia blokatuiksi, vaikka todellinen syy on että ne latautuvat liian hitaasti. Olen myös paikan päällä huomannut että suomalaisten verkkosivujen latautumisnopeuksissa on suuria eroja. Luulisin, että syy on tekninen ja riippuu siitä kenen palveluntarjoajan hoidossa palvelu on. On hyvin mahdollista että Vihreät "suodattuu" juurin tämän takia.

Tapio Laakso said...

Juu, Beijingissä oleva tuttu sanoi, että vihreiden sivulle pääsisi läpi.

Ainakin sivustoa pitää testata useita kertoja ennen kuin voi sanoa mitään varmaa.