12.1.07

Tietoyhteiskuntaa kehittämässä

Osallistuin eilen Jyrki Kasvin tietoyhteiskuntaseminaariin (tai oikeastaan ubiikkiyhteiskuntaseminaariin, mutta kun käsite on vielä itselleni hiukan hämärä pysyttelen vanhassa). Seuraavassa muutaman rivi Jyrkin alustukseen perustuen. Tekniikka ja tekniikkaan liittyvät sosiaaliset innovaatiot rynnivät eteenpäin hurjaa vauhtia ja lainsäätäjät ovat helisemässä. Etenkin, kun Jyrkin lisäksi eduskunnassa ei kovin montaa näitä kysymyksiä ymmärtäviä ole.

Lainsäädäntö on hidasta – vastikään saatiin voimaan modeemikaappauslaki (mitäs ne modeemit olivatkaan?). Julkista keskustelua aiheesta käydään vähän ja se on viranomais- ja suuryritysvetoista. Lisäksi kansallinen lainsäädäntö on verkossa pulassa. Tässä vähän aikaa sitten Brasilia esti maasta pääsyn YouTubeen, koska sinne oli laitettu video eräästä julkkiksesta, jonka levittämisen maan oikeuslaitos oli kieltänyt. YouTube kuitenkin sijaitsee Yhdysvalloissa. Kenen lainsäädäntöä internet noudattaa?

Nyt ollaan määrittelemässä arvoja, joiden varaan suomalaista tietoyhteiskuntaa rakennetaan. Aikoinaanhan netin rakensivat kalifornialaiset hakkerit, mikä on tarkoittanut, että netillä on vanhan hipin arvot. Projekti on merkittävyydeltään täysin verrattavissa esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmään.

Etenkin yksityisyydensuojan, sananvapauden, turvallisuuden ja vastuunjakautumisen välisistä suhteista tietoyhteiskunnassa, tarvittaisiin laajaa keskustelua. Jo nyt esimerkiksi sähköpostin luottamuksellisuuden suoja on heikompi kuin kirjeen. Myös valvontavastuuta ja erilaisia viranomaisvaltuuksia ollaan kovasti sälyttämässä yksityisille toimijoille, esimerkiksi operaattoreille.

Sitten on tietysti keskustelu tekijänoikeusjärjestelmästä. Elämme tietokapitalismissa ja kapitalismissa, kun ryhdytään puhumaan omistamisesta, ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

No comments: