25.1.07

Taiteilijoiden ja tutkijoiden sosiaaliturva

Eilinen taiteilijoiden ja tutkijoiden sosiaaliturvaa käsitellyt tilaisuus oli kuulemani mukaan ollut ilmeinen menestys. Harvoin sitä järjestetään tämän tyyppistä tilaisuutta, johon kaikki halukkaat eivät mahdu sisään. Harmittaa etten päässyt kuuntelemaan, päivät alkavat olla aikamoista viuhtomista. Ihmisten kokemuksia sosiaaliturvan kiemuroista voi käydä lukemassa TATUSOTU-blogista.

Taitelijat ja tutkijat ovat tyypillisintä prekariaattia epävarmoissa tilanteissaan. Samat ilmiöt ja kokemukset ovat kuitenkin jatkuvasti yleisempiä myös muilla aloilla. Sosiaaliturvajärjestelmä aiheuttaa valtavia ongelmia ihmisille, joiden tulot ovat satunnaisia tai vaihtelevia ja joiden "status" (töissä, opiskelemassa, lapsia hoitamassa jne.) vaihtelee.

Perustulokeskustelun tärkein asia onkin oikeastaan nostaa nykyisen järjestelmän toimimattomuus ja pahenevat ongelmat esille.

1 comment:

pauli said...

Itse asiassa väittäisin, että taiteellinen työ "normalisoituu" muun työn prekarisoitumisen kanssa ja että taiteilija ei kuitenkaan ole niin hirveän hyvä esimerkikki prekaarisesta työstä.

Apurahataiteilijoiden sosiaaliturva ei sinällään nähdäkseni liity prekarisaatioon vaan koskettelee verottoman tulon ja sosiaaliturvan yhteismitattomuutta. Kysymys ei siis ole pätkätyön tai muutoinkaan epätyypillisen työn tuottamista ongelmista vaan siitä, että veroton tulo ja ansaintaperusteinen sosiaaliturva ei sovi yhteen. En myöskään kovin intensiivisesti kietoisi keskustelua perustuloon (jota itse kannatan), vaikka se kylläkin toisi helpotusta myös em. sosiaaliturva & verotontulo kombinaation tuottamiin pulmiin.

Heitän ilmaan ajatuksen, joka korjaisi lähes kaikki taiteilijoiden ja tutkijoiden sosiaaliturvan ongelmat (toisin kuin esimerkiksi ns. STM:n malli joka kaatui syksyllä ja olisi ratkaissut lähinnä eläke- ja sairasvakuutuslakikytkentäiset ongelmat) -> Taiteilija-apurahat & tieteen apurahat muutetaan normaalisti verotettavaksi ansiotuloksi! Sitä voisi pohdiskella.