16.1.07

Oikealla vai vasemmalla?

Kävimme Jaakko Vasankarin blogissa hieman keskustelua verotusnäkemyksistä liittyen MTV3:n vaalikoneeseen. Jagen mielestä: "Vihreistä ei taaskaan saa selvää. Pitää paikkaansa, että Vihreät eivät ole vasemmalla eikä oikealla, vaan missä sattuu."

Tuloverotuksessa oikeisto haluaa laskea veroja, vasemmisto ei. Vihreiden vastaukset hajoavat tässä kysymyksessä, mutta kyse ei ole linjattomuudesta vaan omasta linjasta. Vihreiden ehdokkaiden kirjoitetuissa vastauksissa toistuu halu keventää työn verotusta, mutta kiristää ympäristöverotusta.

Tämä paljastaa kiinnostavasti, että edes selkesti tulonjakoon liittyvät kysymykset eivät välttämättä sijoitu kauniisti oikeisto-vasemmisto-akselille.

2 comments:

Jaakko Vasankari said...

Poliittisten akseleiden määrää tulisi ihan pelkän keskustelun vuoksi lisätä.
Politicalcompass.org toimii poliittisella nelikentällä, jossa ihmiset jaotellaan oikeisto-vasemmisto-akselin lisäksi totalitarismi-anarkismi-akselilla. Muita akseleita voisivat olla konservatiivisuus-liberaalisuus, konservatiivisuus-radikaalisuus, vihreys-ruskeus(?), feminismi-sovinismi, nationalismi-globalismi, rasismi-ekularismi, yms.

Akseleiden kiistäminen ei poista näkökulmien eroja, mutta niiden rajoittuneisuuden tunteminen ei ole muuksi kuin hyväksi.

Anonymous said...

Minä olen ihmetellyt joidenkin demarien vastausta tuohon tuloverokysymykseen. Ilmeisesti siis verokevennyksiä on odotettavissa reippaasti lisää taas, jos punamulta jatkaa tai ylipäänsä jos demarit ovat hallituksessa.
- kerttu www.vihreat.fi/blog/242