8.1.07

Ilmastoasioita

Hesarin taloussivuilla näytti olevan iso juttu ilmastonmuutoksesta ja hiilen polttamisesta, joka kärventää maapalloa. Ratkaisupuolella artikkelissa puhutaan paljon uusista teknologioista, etenkin hiilidioksin talteenotosta ja mainitaan fuusiovoimakin (joka vuosi yhä 50 vuoden päässä).

Istanbulissa nukuin vetoisan, yksilasisen ikkunan alla. Huoneen patterin lämpö meni suurimmaksi osaksi harakoille. Tuolloin mieleeni tuli tämä kummallinen uuden ihmeellisen teknologian haikailu, jota tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tuplaikkunat ja parempi tiivistys ovat erinomaista vanhaa, yleisesti tunnettua ja halpaa teknologiaa.

Vastaavia esimerkkejä on loputtomasti. (Eroon hehkulampuista!) Uudesta tekniikasta ei ole iloa, jos vanhaakaan ei käytetä.

Kauppalehti puolestaan julistaa Suomen olevan ilmastonmuutoksen voittajia. Taustalla on VATT:n tutkimus ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomeen. Suorat vaikutukset ovat kuulemma positiivisia, mutta globaalit vaikutukset voivat syödä kauppaa. Pitäisi lukea tutkimus, minua kiinnostaisi, onko VATT miettinyt, mitä esimerkiksi Aasian talouden kriisiytyminen tarkoittaisi muuten kuin kaupan kannalta. Esimerkiksi alueellisten konfliktien puhkeaminen voi synnyttää erittäin ikäviä vaikutuksia muutenkin kuin kaupan kannalta.

2 comments:

murti-bing-matti said...

Itselleni tuli samat ajatukset tuosta Kauppalehden jutusta: mihin se globalisaatio yht'äkkiä katoaa tämän asian yhteydessä. Vaikka Suomessa olisi hiukan paremmat olosuhteet viljelijöille, sillä tuskin on merkitystä jos tulee maailmanlaajuinen taantuma.

Uusi teknologia taas tarkoittaa taloudellista toimeliaisuutta, visioita ja missioita. Sellainen retoriikka vain vetoaa politiikassa, todellisia vaikutuksia pystyy arvioimaan vain historiallisesti. Pahin uhkakuva on, että ympäristöteknologia ja uusiutuvat ovat uusi It-kupla (kop kop).

Siksi on vaikea saada yhteiskunnan liikuttajia ja heiluttajia innostumaan tuplaikkunoista, vaikka päästöjä olisi kuinka vaivatonta leikata pelkillä hyvillä käytännöillä.

Vaatimaton elämäntapakaan ei juuri myy, vaikka onnellisuustutkimukset kertovat että hyvinvoinnin perustekijät liittyvät perusturvallisuuteen, sosiaalisiin suhteisiin, oikeudenmukaisuuteen ja vaikutusmahdollisuuksiin omaa elämää koskevissa asioissa.

Tapio Laakso said...

Oras Tynkkynen kirjoittaa uudessa kirjassaan "fallisesta politiikasta". Sellaisen asenteen vuoksi on aika vaikea lähteä puhumaan niistä hehkulampuista, sähkölaitteiden valmiustiloista tai lämpöpumpuista, kun ne välittömästi tuomitaan viherpiipertämiseksi todellisten, ISOJEN ratkaisujen rinnalla.