9.1.07

Elinkeinoelämän hörhöt

EK on julkaissut omat linjauksensa ilmastopolitiikasta. Sinänsä asia on myönteinen, koska se osoittaa ilmastonmuutoksen nousseen poliittisen keskustelun keskiöön. Etenkin paperin vaatimus pitkän aikavälin kansallisen strategian laatimisesta on tärkeä. Nythän Suomen ilmasto- ja energiastrategia ulottuu vuoteen 2012, kun pitäisi vähintään katsoa vuoteen 2050.

EK:n lähtökohta on kuitenkin todellisuudesta irtautunut. Mitään päästövähennystavoitteita ei aseteta vaan päinvastoin raportissa todetaan, että päästöt kasvavat vuoteen 2030 mennessä 50% vuoden 2003 tasosta. Nykytasolle päästöt voitaisiin palauttaa vuoteen 2050 mennessä. EK ei ole valmis sitoutumaan ilmastonmuutoksen pysäyttmiseen kahden asteen tasolle, joka on arvioitu vielä turvalliseksi tasoksi.

Näkemyksen seuraukset muille linjauksille ovat ilmeiset. Päästöt pitää saada vähentymään itsestään markkinoiden taikakäden ja ihmisten uuden tietoisuuden avulla. Savupiippujen halailijat eivät ole vieläkään valmiita laajoihin ja konkreettisiin toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. No tätä samaa lauluahan on tietysti kuultu kaikkien muidenkin ympäristöongelmien yhteydessä, esimerkiksi otsonikadon torjumisen piti olla mahdotonta ja aivan liian kallista.

EK: Oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa-julkaisu

No comments: