26.1.07

57% vihreä demari ja Vasemmistoliiton perusturvamalli

Uutispäivä Demari laittoi Metalliliiton Matti Putkosen vihertestiin, tulos 57%. Putkosen mukaan vihreillä on paljon samoja teemoja kuin demareilla, sen sijaan miehen käsitys ympäristöpolitiikasta ei vakuuta: "vihreätkin voivat osallistua mihin hallitukseen tahansa, jos vain saavat lisätä suojelualueita." Tietenkin suojelualueet ovat tärkeä asia, mutta nykyaikainen ympäristöpolitiikka, etenkin ilmastopolitiikka on kokonaisvaltaista, koko yhteiskunnan lävistävää politiikkaa, jolla pyritään rakenteiden muuttamiseen.

Vasemmistoliitto esitteli oman näkemyksensä sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisesta (KU, Viikkolehti). Malliin kuuluu alle 10000 euron vuositulojen verovapaus, keskeisten sosiaalietuuksien yhdistäminen 520 euron perusturvaksi ja kaikkien tulojen verotaminen saman progressiivisen järjestelmän mukaan, oleellisin muutos koskisi pääomatuloja. Vasurit painottavat, että tuet säilyisivät syyperusteisina eli ei mitään perustuloa. Artikkelista ei selviä, miten Vasemmistoliitto ajattelee, että syyperustainen sosiaaliturva pelaisi yhteen ansiotulojen kanssa, tämähän on aivan keskeinen ongelma nykyjärjestelmässä. Vihreät esittävät vastikkeetonta perustuloa juuri siksi, että sekava joukko erilaisia syyperusteisia tukia yhdistettynä vaihteleviin tuloihin aiheuttaa pahan sotkun.

2 comments:

Markku Hannula said...

Minua vähän epäilyttää koko Hesarin uutinen. Onko vasemmistoliitolla mitään uutta perustulomallia, vai onkohan tässä kyseessä sen viimekeväisen uudelleen lämmitys?

No, tuosta ansiotulojen ja tukien yhteensovittamisesta en ole minäkään vielä saanut keneltäkään vasemmistoliittolaiselta vastausta. Pitää jatkaa jahtaamista...

Vasemmistoliitto on laskenut oman uudistuksensa kustannukset pienemmiksi kuin vihreiden mallissa, vaikka rahaa jaetaan avokätisemmin. Mitenkähän se taikatemppu on onnistunut? Vai onnistuisiko vihreidenkin perustulouudistus sittenkin alle miltsin hintaan?

Tapio Laakso said...

-Se on siis malli perusturvan uudistamiseen.

-Juu, tuo tulojen ja tukien kysymys tosiaan vaivaa.

-Vasemmistoliiton mallin kustannukset ovat erilaiset, koska kyse on tarveharkintaisuudesta. Katsotaan nyt, mitä laskelmat näyttävät vihreiden mallista.