14.12.06

Sukupolvisota

Hallituksen tilaaman globalisaatioraportin vastaanotto näyttää siltä, että Suomeen lietsotaan sukupolvisotaa. Pääministeri Vanhanen ja esimerkiksi Kainuun Sanomat ilmoittavat tiukasti, että yleiseen irtisanomissuojaan ei pidä puuttua. Hyvä niin.

Mutta. Nuoria sen sijaan sopii kiusata. Vanhanen haluaa lisää keppiä nuorille työttömille ja Kainuun Sanomien mielestä nuorten irtisanomissuojaa voisi heikentää. Suomeen näyttää muodostuvan kivenkova vain suurten ikäluokkien etujen ajamisesta kiinnostunut valtablokki. Nuorten toimeentulo tai pätkätyöt eivät kiinnosta, kun ne eivät kuulu tämän porukan enemmistön todellisuuteen.

Tilanne on sama kuin opintotuen kanssa. Ilmeisesti demarit ja keskusta laskevat, että eivät nuoret heitä kuitenkaan äänestä (eikä kyllä kannatakaan), joten mitäpä nuorilla on väliä.

Nuorten putoamiseen pitäisi puuttua tekemällä toisen asteen koulutuspaikasta subjektiivinen, jokaiselle nuorelle kuuluva oikeus. Helsingissä jää joka vuosi suuri joukko nuoria ilman toisen asteen koulutuspaikkaa, vaikka he ovat sitä yhteishaussa hakeneet. Ammattikoulupaikkoja on liian vähän, koska järjestelmä on ilmeisesti aluepoliittisista syistä keskusjohtoinen. Kunnat voivat vapaasti päättää lukiopaikkojen määrästä, mutta ammattikoulupaikkojen määrän päättää valtioneuvosto. Helsingissä paikkoja on tarpeeseen nähden aivan liian vähän.

No comments: