19.12.06

Kriminaalipolitiikkaa

Uusi eurooppalainen mielipidemittaus kertoo, että 85% eurooppalaisista haluaa rikoksista kovempia rangaistuksia. Kehitys on surullinen. Suomessakin vankien määrä on muistaakseni tuplaantunut suht lyhyessä ajassa. Jotenkin tulee mieleen, että sosiaalisia ongelmia on täälläkin ryhdytty hoitamaan kriminaalipoliittisin keinoin. Rangaistusten pituudet laskivat pitkään, mutta ovat taas kääntyneet kasvuun. En edelleenkään suostu uskomaan, että rikollisuutta vähennetään laittamalla ihmisiä vankiloihin.

3 comments:

Anonymous said...

Se tulikin jo selväksi, että et suostu uskomaan että rikollisuutta vähennetään laittamalla ihmisiä vankiloihin, mutta varsin epäselväksi jäi se, että millä keinolla suostut uskomaan rikollisuuden vähenevän

  said...

Erinomainen kysymys. Ensin huomauttaisin, että mitään erityistä rikollisuusaaltoa ei ole menossa, vaikka lööppejä seuratessa siltä välillä tuntuukin. "Poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2006 tammi-syyskuussa kaikkiaan 583 000 rikosta, mikä on kolme prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin."

Minusta rikollisuuteen on ensi sijaisesti puututtava vaikuttamalla taustalla oleviin sosiaalisiin ongelmiin ja rakenteisiin. Sosiaalisista ongelmista nousevaa rikollisuutta ei pidä ratkoa kriminaalipolitiikalla vaan muilla keinoin, esim. paremmalla turvaverkostolla.

Pitkät vankeusajat eivät auta siinä, että rikoksiin syyllistyneen pääsisivät jotenkin takaisin elämänsyrjään kiinni. On järjestettävä mahdollisimman paljon erilaisia vaihtoehtoisia rangaistusmuotoja. Vankiloissa on tällä hetkellä myös huomattavat määrät mielenterveysongelmaisia ihmisiä, joten jotain vikaa järjestelmässä on, samoin vankiloiden ja myös oikeuslaitoksen resurssit ovat aika heikoissa kantimissa.

Tässä pari ajatusta nopeasti. En väitä, että näillä keinoilla rikollisuus loppuu. Mutta ei se lopu kovemmilla tuomioillakaan ja pidän enemmän yhteiskunnasta, jossa on vähemmän kostomentaliteettia.

martti said...

Sosiaalipolitiikan käännöksestä (takaisin) kriminaalipolitiikan suuntaan kiinnostuneiden kannattaa lukea norjalaisen Nils Christien teos "Kohti vankileirien saaristoa? Rikollisuuden kontrolli teollisuutena länsimaissa." (Kustannusosakeyhtiö Hanki ja jää, 1993. - 208 s. ISBN 951-8916-40-3.)

Tietenkään politiikka ei itsestään käänny mihinkään suuntaan; kiinnostavaa on yksittäisten ilmiöiden taustalla vaikuttavat laajemmat yhteiskunnalliset virtaukset, kuten olet aiemmin todennutkin Tapio.