21.11.06

Mun kaupunki

Ensin mainos: Helsingin vihreät nuoret järjestävät Kenen kaupunki? -paneelikeskustelun keskiviikkona 22.11 klo 18 Oranssilla (Hiihtäjäntie 1). Paneelissa keskustellaan Helsingin kaupungin Stop Töhryille -projektista. Paneelissa puhuvat kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Johanna Sumuvuori, nuorisotoimenjohtaja Lasse Siurala ja yleisten töiden lautakunnan jäsen Jussi Heinämies. Itse olen vetämässä keskustelua.

Rikun ja Jagen haastamana:

Mun kaupunki

Kävelykeskusta, vähemmän autoja, parempi joukkoliikenne

Kaupunki on parempi paikka elää, jos autoja on vähemmän ja joukkoliikenne toimii. Sen sijaan, että autoilua tuettaisiin rakentamalla keskustatunneli, pitää sijoittaa toimivampaan joukkoliikenteeseen. Ruuhkamaksut, kävelykeskusta, autottomat asuinalueet ja automarkettien rakentamisen lopettaminen olisivat kaikki hyvää kehitystä. Kaupungista on rakennettava sellainen, että ilman autoa on helppoa tulla toimeen.

Maksuton kulttuurikeskus

Tukholman keskustan Kulturhuset on hieno paikka. Rakennuksesta löytyy mm. kirjasto, maksuttomia gallerioita, kahvila sekä ihan vain julkista tilaa, jossa voi oleskella ilman kummempaa asiaa. Tällainen paikka tarvittaiisiin myös Helsingin keskustaan. Kirjasto 10 on hyvä alku, mutta tilan pitäisi olla isompi. Maksuton Kiasma voisi olla ensimmäinen askel. Kulttuurikeskuksessa voisi olla myös nuorisotila. Nykyisin nuorten paras hengauspaikka keskustassa taitaa olla Kampin keskus.

Lisää vapaita ilmoitustauluja ja katutaidetta

Kaupunkikulttuurin pitää näkyä kaduilla. Tarvitaan reilusti paikkoja, joihin kuka tahansa voi liisteröidä ilmoituksensa. Harmaa betoni on rikos ihmiskuntaa vastaan etenkin näin harmaassa ilmastossa. Betonipinnat pitäisi saada taiteen käyttöön. Kaisaniemen opintoputken maalaukset ovat hyvä alku.

Katettua tilaa

Kaupungissa, jossa on näin usein huono sää, on kummallista, että esimerkiksi Rautatieaseman laiturit katettiin vasta muutama vuosi sitten. Monista paikoista voisi tehdä mukavia ympärivuotisesti jonkinlaisilla katosratkaisuilla.

(Helsinki)-Tallinna-Berliini -rata

Paras tapa saada Helsinki lähemmäs Eurooppaa olisi nopea Tallinna-Berliini -junayhteys. Rata on EU:n kehityssuunnitelmissa, mutta mitään ei näytä tapahtuvan. Tunnelia voi visioioda, mutta kyllä sen lauttamatkan kestää, jos jatkoyhteys on kunnossa.

3 comments:

Timo said...

eskustellaanko paneelissa kaikista luettelemistasi aiheista, vai onko kyseessä paneelisarja (onpa hupaisa sana), jonka huominen osuus käsittelee katutaidetta & töhrykampanjaa?

Timo said...

Edelliseen kommenttiini viitaten: kas, merkinnässä olikin kaksi eri aihetta. Pahoittelen väärinkäsitystä.

Tapio Laakso said...

Juu, laitoin paneelimainoksen tuohon alkuun, kun se kuitenkin haasteen aihetta sivuaa.