12.11.06

Etelä - Pohjoinen

Kuten edellisessä merkinnässä mainitsin, Marrakeshin kokous opetti paljon etelän ja pohjoisen toimijoiden välisen dialogin ongelmista. Lähtökohtainen valtaepätasapaino pistää miettimään tarkasti, miten asiat esittää. Tasavertainen ajatustenvaihto ei voi perustua sanelulle tai sille, että vain toisen osapuolen edellytetään muuttuvan. "Älkää tulko tänne kertomaan, miten asioita pitää hoitaa", on monessa tilanteessa ymmärrettävä reaktio etelän toimijoiden suunnalta.

Samalla argumentilla voidaan myös käydä sisäisiä välienselvittelyjä. Hallitustenvälisellä puolella arabimaat ovat käyttäneet kolonialismikorttia saadakseen papereista pois viittaukset "gender equalityyn". Etelän naisjärjestöjen raivoksi huonosta omastatunnosta kärsivä EU on ilmeisesti tähän taipunut ainakin tulevaa Istanbulin "naisten yhteiskunnallisen roolin vahvistamista" (ei siis gender eqyalitya) käsittelevää kokousta valmisteltaessa.

Viisumit ovat muuten yksi todella konkreettinen nöyryyttämisen ja epätasa-arvon lähde EU:n lähialueyhteistyössä. Muistan kuinka taannoin Melillassa käydessäni, eräs turkkilainen selaili passiani ja oli aivan shokissa, että passissa ei ollut lainkaan viisumeita. Viisumit tulevat jatkuvasti esim. kulttuurivaihdon tielle.

No comments: