18.10.06

SAK perustulosta

SAK:n hallitusohjelmasta puuttuvat kokonaan ehdotukset perusturvan uudistamiseksi. Etujärjestön näkökulmasta tämä tietenkin on luonnollista, mutta SAK:n vaikutusvallan omaavan järjestön toivoisi olevan kiinnostunut myös heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä.

Perustuloa SAK sen sijaan kommentoi lyhyesti (s. 32). Ilmeisesti keskustelu on todella lyönnyt läpi. "Toisin kuin perustuloajatteluun, ei kannattamaamme hyvinvointimalliin kuulu vain etuuksien jakaminen vaan myös hyvinvointivaltion tarjoamat palvelut kuten koulutus, kuntoutus, työvoimapalvelut ja sosiaalityö. Jos sosiaaliturvassa ihmisiä ei enää eroteltaisi minkään syyn perusteella, kuinka eri tyyppisten palvelujen tarpeessa olevat ihmiset löydettäisiin? Perustulo johtaisikin kahteen huonoon tulokseen: tukea valuisi paljon niille, jotka sitä eivät tarvitse ja toisaalta tukea tarvitsevat jätettäisiin entistäkin enemmän omilleen.

SAK:n pätkä on tietysti vain raapaisu, jolla koko kysymys halutaan kuitata muutamalla retorisella heitolla. Vastaanpa kuitenkin.

Sosiaalityön puolella perustulo vapauttaisi sosiaalityöntekijöiden resursseja rahan jakamisesta ja ihmisten kontrolloimisesta auttamiseen esimerkiksi jalkautuneen sosiaalityön muodossa. Työvoimahallinnon puolella tilanne on sama. Valtavat määrät resursseja käytetään erilaiseen kontrolliin ja nöyryyttämiseen, jota sitten kauniisti kutsutaan aktiiviseksi työllistämispolitiikaksi.

Perustulon ajatus on resurssoida ihmisiä auttamaan itseään ja mahdollistamaan erilaisia valintoja. Ainakin itse olen taipuvainen uskomaan, että näin saadaan parempia tuloksia kuin pakolla ja kontrollilla.

Mainittakoon myös, että perustulomalliin kuuluu myös verotuksen uudistaminen. Perustulo maksetaan jokaiselle, mutta se ei tarkoita, että jokainen saisi nykyisten tulojensa lisäksi perustulon verran lisää rahaa käteen.

No comments: