13.10.06

Pamukille kirjallisuuden Nobel

Turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk sai eilen kirjallisuuden Nobelin. Valinta on hieno. Olen varmasti aiemminkin hehkuttanut Pamukia. Itse olen lukenut hänen teoksensa Lumi, joka kertoo hienolla tavalla islamismin ja sekulaarin Turkin ristiriidoista. Fiktio on joskus parempi väline asioiden kuvaamiseen kuin pino tietokirjallisuutta.

3 comments:

Matti said...

Miksi on hienoa palkita kirjailija, joka loukkaa turkkilaisuutta?

Tapio Laakso said...

Loukkaa turkkilaisuutta? Öh? Mitä on "turkkilaisuus"?

Käsittääkseni Pamuk on myös kotimaassaan todella suosittu kirjailija, ainakin Istanbulin kirjakaupat olivat täynnä hänen teoksiaan.

Kuten monessa muussakin yhteiskunnassa, Turkissa käydään kovaa vääntöä maan tulevaisuudesta erilaisten poliittisten voimien kesken. Yksi kysymys on esimerkiksi se, saako Turkissa ilmaista mielipiteitään vapaasti esimerkiksi armenialaisten kansanmurhasta.

Olen ymmärtänyt, että Pamukia vastaan nostettu taannoinen oikeusjuttu "turkkilaisuuden loukkaamisesta" oli kansallismielisten, EU-vastaisten piirien provokaatio. Pamuk kuitenkin vapautettiin.

Matti said...

En tiedä mitä turkkilaisuus on, mutta jos Muhammedista ei saa piirtää pilakuvia, niin ei kai sitä turkkilaisuuttakaan saa loukata. En pysy oikein perässä siitä, kenen tunteita poliittinen korrektius suojelee.