24.9.06

Siirtolaisuuspolitiikkaa

Tampereella järjestetty siirtolaispolitiikkaa käsitellyt paneeli oli varsin mainio. Tosin aihe on niin laaja suo (kuten paneelin puheenjohtaja kiteytti), että siitä on vaikea saada selkoa. No, se ainakin on selvää, että EU:n maahanmuuttopolitiikan hinta on kauhea. Tässä aihetta käsittelevä vastaukseni Kari Rajamäelle, joka löytyy myös tämän päivän Hesarin Sunnuntaidebattisivulta:


Maahanmuuton torjunta vain lisää tuskaa

Kari Rajamäki vaati Sunnuntaidebatissa (HS 17.9.) Euroopan unionia vahvistamaan kansalaisten turvallisuutta. Laittoman maahanmuuton torjunta on yksi Rajamäen esiin nostamista asioista. Tärkeimpänä viestinä on rajavalvonnan tehostaminen.

Rajamäki haluaa vain lisää samaa rajapolitiikkaa, joka jo nyt aiheuttaa suunnatonta inhimillistä kärsimystä unionin rajoilla. Kontrollin lisääminen ei kykene vastustamaan Euroopan tarjoamaa paremman toimeentulon ja vapauden unelmaa.

Tiukentuva maahanmuuttopolitiikka ja rajavalvonta johtavat joka vuosi tuhansien ihmisten kuolemaan. Joulukuun 2005 ja kesäkuun 2006 välisenä aikana arvioidaan kuolleen 3000 pelkästään Kanarian saarille pyrkinyttä siirtolaista. Vertailun vuoksi Berliinin muurin 28 vuotisen historian aikana muurilla kuoli korkeimman arvion mukaan 239 länteen pyrkinyttä.

Tilanne vain pahenee, kun esimerkiksi Välimerta ylittävät siirtolaiset pakotetaan, pian myös suomalaisen valvontalentokoneen voimin, yhä kauemmas avomerelle. Tässä valossa Rajamäen puheet ihmisoikeuksista ovat irvokkaita.

Rajapolitiikan kiristäminen pelaa suoraan kansainvälisten rikollisjärjestöjen pussiin. EU:n alueelle pääseminen on mahdollista ainoastaan ihmissalakuljettajien kalliiden palveluiden avulla. Samalla siirtolaiset altistuvat ihmiskaupalle. Ihmiskaupan torjumisen nimissä harjoitettu kontrollipolitiikka vain pahentaa tilannetta.

Euroopan unionin talous tukeutuu noin 6 miljoonan paperittoman siirtolaisen tekemään työhön. Halvat tomaatit kelpaavat myös suomalaiselle kuluttajalle. "Hallittu maahanmuuttopolitiikka" tuottaa oikeudetonta työvoimaan työnantajien käyttöön. Muutamia huippuosaajia lukuunottamatta laillisia väyliä esimerkiksi Länsi-Afrikasta Suomen työmarkkinoille ei todellisuudessa ole.

Kontrollin lisäämisen sijasta laillista maahanmuuttoa on helpotettava. Lisäksi kaikillle jo Euroopan unionin alueella eläville ihmisille on myönnettävä laillinen status. Tämä on ainut keino lopettaa heidän työvoimansa sumeilematon riistäminen ja taata heidän ihmisoikeuksiensa toteutuminen.

Siirtolaiset hakevat Euroopasta parempaa elämää ja heillä on siihen täysi oikeus.

No comments: