28.9.06

Ranskan muslimit ja monikulttuurisuuden "kriisi"

Foreign Affairs -lehden syys-lokakuun numerossa on erinomainen Stéphanie Giryn artikkeli Ranskan muslimeista (näyte, ne joilla on pääsy yliopistojen tietokantoihin löytänevät artikkelin kokonaisuudessaan verkosta). Viime aikoina on ollut kovasti muodikasta keskustella monikulttuurisuuden kriisistä. Artikkeli on terve muistutus siitä, että väitteitä kriisistä ei pidä niellä sellaisenaan.

Ranskan muslimiyhteisön (joka on Euroopan suurin) jäsenet ovat hyvin integroituneita ja täyttävät kunnon tasavaltaisen vaatimukset siinä missä maan katoliset, juutalaiset tai protestanttiset asukkaat. Sen sijaan maan taloudellisen jämähtäneisyyden ongelmat koskettavat usein pahiten siirtolaistaustaisia ihmisiä. Myöskään mahdollisuuksien tasa-arvo on kaukana, kun arabiperäisellä nimellä on huomattavasti pienempi todennäköisyys päästä esimerkiksi työhaastatteluihin.

Nyt ongelmana on, että maan poliittinen eliitti tekee parhaansa mokatakseen tilanteen. Esimerkiksi lähiömellakoiden yhteydessä sisäministeri Sarkozy pyysi imaameja puuttumaan tilanteeseen. Mellakoilla vain ei ollut mitään tekemistä imaamien tai uskonnon kanssa, mutta pyyntö loi tehokkaasti tällaista kuvaa.
French sociologists agree that the integration of Muslims into French society has proceeded fairly well. Most Muslims in France -- half to three-fifths of whom are believed to be French citizens -- have adopted French cultural norms; they enthusiastically endorse republican values, including laïcité (the French state's aggressive official secularism). They tend to vote somewhat less often and somewhat more to the left than most of the French population, but socioeconomic variables, not religion, account for the differences. Their desire to assimilate has sometimes been met with a form of discrimination fueled by nativism and a deep distrust of Islam that has made it harder for them to find homes and jobs.

7 comments:

Vierailija said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tapio Laakso said...

Tiedoksi tulevaisuuden varalle, että en tarjoa blogissani tilaa rasistisille mielipiteille. Keskusteleminen ihmisten kanssa, jotka eivät kykene ymmärtämään yhdenvertaisuuden ajatusta, ei vain ole kiinnostavaa.

Vierailija said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tapio Laakso said...

Sitä niin tietää vetävänsä oikeaa poliittista linjaa, kun nämä tyypit haluavat käydä "keskustelua".

Anonymous said...

Sitä niin tietää, että sinä vedät väärää poliittista linjaa, kun kommentit poistuvat.

Mikä hyvä asia maailmassa on koskaan edennyt siitä, että keskustelua rajoitetaan?

Tapio Laakso said...

Koko ihana monikulttuurinen internetin ihmemaa on on käytössä keskustelulle. Omassa blogissani en ole kiinnostunut tarjoamaan tilaa rasisteille.

Anonymous said...

Huhhuh hurja kaveri olet kun et eri mielipiteitä siedä. Saattaisiko olla niin että monikulttuurinen onni tai yleensäkään sen onnistuminen on suurimman luokan vale ja jotta totuus ei tulisi ilmi on sitten käytettävä vaikka sensuuria. Ranskassa kuten koko keskieuroopassa on aivan järjettömän suuria ongelmia maahanmuuttajien kanssa mm massatyöttömyys, moninkertainen rikollisuus, demokraattisten arvojen halveksunta mamujen taholta yms yms. T antirasisti mutta siellä asunut ja omin silmin nähnyt ja kokenut.