30.9.06

Puolueiden erot

Pidimme perjantaina poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajien kanssa pienimuotoisen lehdistötilaisuuden, jonka sanomana oli, että eduskuntaan tarvitaan sukupolvivallankumous. Asetimme yhteiseksi tavoitteeksi 20 nuorta kansanedustajaa - tämäkin olisi vielä reilu aliedustus.

Keskustelussa nousi aivan oikein esille, että luoko yhteinen tavoite mielikuvan muutenkin kaikesta samaa mieltä olevista nuorisojärjestöistä.

Mitkä siis ovat puolueiden/puolueiden nuorisojärjestöjen keskinäiset erot? Alla oma näkemykseni - pari asiaa neljästä suurimmasta kilpailijasta. Yritän välttää pahimpien olkiukkojen tekemistä.

Keskusta
-Keskusta on konservatiivipuolue niin arvoiltaan kuin yleisen uudistamisen suhteen (vrt. kunta- ja palvelurakenneuudistus). Vihreät ovat arvoliberaaleja, EU-myönteisiä eivätkä ole sitoutuneet yhden eturyhmän puolustamiseen. Usein on vaikea saada kiinni siitä, mitä Keskustan kannat oikeastaan ovat.

Demarit
-Pätkätyöläiset, työttömät ja opiskelijat eivät kuulu demareiden puolustamiin eturyhmiin. Myös ympäristöasiat tulevat tärkeysjärjestyksessä kaukana savupiipputeollisuuden etujen perässä.

Kokoomus
-Vihreiden mielestä markkinoiden taianomainen kosketus ei johda automaattisesti parhaaseen tulokseen vaan tarvitaan ohjausta. Toisin kuin Kokoomus, Vihreät eivät usko, että ydinvoimalla selviämme ilmastonmuutoksesta.

Vasemmistoliitto
-Vihreät ovat EU-myönteisempiä ja vähemmän dogmaattisia suhteessa markkinamekanismeihin. Kilpailutukseen voi suhtautua kriittisesti, vaikka sitä ei näkisi ilmestyskirjan petona ja päästökauppa on erinomainen keksintö.

Ehkäpä Riku Eskelinen (kesk.), Heta Välimäki (sd.), Nurmelan Tuomas (kok.) ja Jussi Saramo (vas.) blogaavat omat näkemyksensä aiheesta.

1 comment:

Anonymous said...

Mikäli oma näkemys ei tuon laajemmalle yllä, povaan ohdakkeista tietä politiikan parissa.