10.9.06

Poliisien määrärahojen ja toimivallan lisääminen naurettavan poliisishown taustalla

TIEDOTE 10.9.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Tapio Laakso ja Vihreiden varapuheenjohtaja Janne Länsipuro ihmettelevät poliisin suhteetonta operaatiota lauantai-illan Asem-mielenosoituksen yhteydessä.

Kourallista mielenosoittajia oli torjumassa satoja mellakkapoliiseja, joiden kohteeksi joutui suuri määrä täysin sivullisia.

"Näyttää siltä, että mittavan operaation ja kuvitteellisten uhkakuvien maalailun tarkoituksena oli lähinnä perustella poliisin määrärahojen ja toimivallan jatkuvaa lisäämistä", sanovat Laakso ja Länsipuro.

Suomessa poliisin taktiikkana on yleensä ollut mielenosoituksissa pyrkimys toimia vähäeleisesti ja turhia provokaatioita välttäen. Nyt linja näyttää muuttuneen.

Kari Rajamäen johtamassa Sisäministeriössä näyttää vallitsevan ajattelu, että kun voimaa on täytyy sitä myös näyttää. Kun voimaa päättää näyttää, päätyy sitä valitettavan usein myös käyttämään.

"Rajamäen johtaman sisäministeriön toiminta on asetettava ulkopuolisen tarkastelun alaiseksi. Muun muassa on selvitettävä mitä poliisi tekee kaikilla lauantain keräämillään henkilötiedoilla ja kuvamateriaalilla, miksi ulkopuolisia otettiin kiinni ja, onko tapahtunut väkivaltaisia ylilyöntejä", vaativat Laakso ja Länsipuro.

No comments: