27.9.06

Nuoriso turvallisuusuhkana

Maanantain Metro-lehti kertoo kuinka "nuorisoa häädetään klassisella musiikilla". "Klassisen musiikin käyttömalli nuorten karkotukseen ulkomailta." Tietenkin klassinen musiikki on nuorten vastaisessa taistelussa varsin inhimmillinen keino, silti ottaa päähän, että nuoret ihmisryhmänä nähdään lähinnä turvallisuusuhkana. Tämä lähetysmistapa on omaksuttu esimerkiksi monien kaupunkien turvallisuusstrategioissa.

No, toisaalta maailma olisi kyllä todella pahasti sekaisin, jos nuorisoa ei paheksuttaisi.

3 comments:

Simo Raittila said...

Mielestäni se joka tuon klassisen musiikin käyttökeinon on keksinyt Suomeen tuoda on unohtanut maamme taidemusiikin korkean tason. Mielestäni hän on aliarvioinut nuoria.
Nuoret kuuntelevat monenlaista (monet jopa klassista) musiikkia. Ja ovathan nykynuoret tottuneita kulkemaan kaikkialla kuulokkeet korvilla. Mikä sen muka nyt yhtäkkiä estäsi?

Antti Tietäväinen said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Antti Tietäväinen said...

Käsittääkseni Pariisin metro oli ensimmäinen paikka, josta hengailevia nuoria alettiin karkottaa klassisella musiikilla. Siellä soitettiin Bachia. Tampereella tuo menetelmä on ollut käytössä jo vuosia.

On tässä ilmiössä myös tragikoominen ulottuvuus. Kelaa nyt: Tyyppi on duunannut sinfoniaa kymmenen vuoden ajan mielessään mahtava konserttisali, jossa teos vihdoin saa hengen jousikvarteton ja kymmenien muiden soittajien toteuttamana. Nyt tämä mestariteos soi surkeiden ja särisevien kaiuttimien välityksellä jonkun mitättömän ostoskeskuksen takapihalla.

Voidaanko tämän jälkeen väittää, ettei nuorilla ole moraalista oikeutta "raiskata" jonkun toisen tekemää biisiä sämpläämällä siitä palasia oman hengentuotoksensa osaksi?