12.9.06

Lastentekolakkoadressia luovuttamassa

Olin äsken mukana luovuttamassa lastentekolakkoadressia kansanedustajille. Lastentekolakko julistettiin vappuna 2005 painostamaan päättäjiä vanhemmuuden kustannusten jakamiseen tasan kaikkien työnantajien kesken. Tällä hetkellä tilanne on se, että vanhemmuudesta syntyvät kustannukset lankeavat äidin työnantajan maksettavaksi, mikä johtaa nuorten naisten syrjimiseen työmarkkinoilla.

Hallitus on tehnyt esityksen kulujen jakamisesta. Esitys jää kuitenkin puolitiehen. Äidin työnantajan maksettavaksi jäisi nykyisen 30% sijasta 10% äitiysloma-ajan palkasta. Lisäksi sijaisen rekrytointi- ja perehdytyskulut raskauden ajan lisääntyneet sairaspoissaolot jäävät edelleen äidin työnantajan vastuulle.

Esitys on askel parempaan, mutta on kummallista, että hommaa ei voi hoittaa kerralla kuntoon.

Lisäksi esitykseen sisältyy yksi piirre, joka on herättänyt paljon keskustelua. Isejä kannustetaan vanhempainvapaiden käyttämiseen niin, että iseille korvattaisiin palkasta 80%, äideille 70%. Tämä voidaan katsoa ns. positiiviseksi kannustimeksi - tai se voidaan todeta syrjinnäksi. On vielä epäselvää selviääkö tällainen esitys läpi perustuslakivaliokunnassa ja mahdollisesti EY-tuomioistuimesta.

Yksi järkevä malli kannustaa isejä käyttämään vanhempain vapaata olisi jakaa vapaat esimerkiksi kolmeen neljän kuukauden osaan. Yksi osa äidille, yksi osa isälle ja yhden osan käytöstä perhe voi sopia vapaasti itse. Jos isä ei omaa osuuttaan käytä, se jää käyttämättä.

2 comments:

Henry said...

Lastentekolakot ovat aina hauskoja. Mistä tiedetään, etteivät lakkoilijat olisi muutenkin jättäneet lapset tekemättä?

ylimuuli said...

Hauska kuulla käytännön esimerkki miesten positiivisesta syrjinnästä, sille on käyttöä tasa-arvokeskusteluissa. :-)

t. Meri