15.8.06

Pohjanoteeraus

Hesarin viime aikaisessa varsin hyvässä perustulokeskustelussa nähtiin tänään (15.8.) pohjanoteeraus. Pekka Mattilaa risoo, että olen toisissa yhteyksissä (en ole ihan varma missä yhteyksissä, mutta voi olla) esittänyt perustulon palkaksi kansalaistoiminnasta. Mattila pelkää "verovaroin rahoitettua aktivistijoukkoa". Mitään kummempaa kritiikkiä itse perustulomallia kohtaan kirjoituksessa ei ole.

Huomioita:
-Kansalaistoiminta on hyvä asia. Se on demokratian perusta. Toisaalta suuri osa kansalaistoiminnasta ei ole poliittista (vrt. urheiluseurat).
-Jos perustulo kykenee vapauttamaan joidenkin ihmisten aikaa (perustulo + osa-aikatyö = kohtuullinen toimeentulo), kansalaistoimintaan jää aikaa.
-Täsmälleen samaa perustulomallia voidaan perustella hyvin erilaisista suunnista. Samaa mallia, jota Ville Niinistö ja Osmo Soininvaara kutsuvat työhön kannustavaksi, voidaan ajatella myös palkkana yhteiskunnallisesta tuotannosta. Tällä tarkoitetaan kaikkea sitä arvokasta toimintaa, joka tapahtuu varsinaisen palkkatyön ulkopuolella.

Mattila on myös huolissaan siitä, että aktivisteja kuullaan eri asioita valmisteltaessa. Ainakin itse koen, että kansalaisyhteiskunnan kuuleminen on erittäin tärkeä osa demokraattista päätöksentekoa. On esimerkiksi hyvä, että kaupunginosa-aktivistit saavat sanoa sanansa (nimbyilystä huolimatta). Aivan vastaavasti (ja usein vielä paljon ennemmän) kuullaan esimerkiksi elinkeinoelämän näkemyksiä.

3 comments:

miss abled said...

Olen ihan Matti Wuori -humalassa, ja se sopii perustulokeskusteluunkin. Wuorihan kirjoitti paljon nimenomaan kansalaistoiminnan tärkeydestä yhteiskunnalle ja moitti Suomea sen vaientamisesta. Täällä aktivismiin suhtaudutaan pelokkaasti, vaikka se kuuluu ehdottomasti demokratiaan, ihan kuten sanot.

Ilman aktivisteja MAI-sopimus ei olisi kaatunut. He pystyivät luomaan globaaleja verkostoja heti, eivät vasta miljoonan neuvottelukierroksen jälkeen. Nukkuisin yöni aika paljon huonommin, jos aktivisteja ei olisi katsomassa globaalien markkinoiden perään.

Matti said...

Toivottavasti suvaitsette symmetrian nimissä myös niitä aktivisteja, jotka ajavat oman politiikkanne vastaista politiikkaa. Sanaa "aktivismi" ei voi varata tarkoittamaan punavihreää aktivismia.

Tapio Laakso said...

Tietysti. Aktiivinen kansalaisyhteiskunta, jossa erilaiset näkemykset kohtaavat, on demokratian perusta. Tuloksena on toivottavasti hyviä ideoita ja ratkaisuja.