11.8.06

Perustulo lisäisi mahdollisuuksia

Perustuloa on viime aikaisessa keskustelussa kritisoitu huvittavan ristiriitaisilla väitteillä. Perustuloa on väitetty "työstä vieroittavaksi", toisaalta esimerkiksi Pertti Koistinen (HS 5.8.) pelkää perustulon synnyttävän työtätekevien köyhien "piikayhteiskunnan".

Kirjoituksessaan Pertti Koistinen arvostelee työvoimapoliittisten tukien vastikkeellisuutta. Koistisen mukaan työllistämistuet ja sosiaaliturvan ehdollistaminen luovat lähinnä keplottelun mahdollisuuksia työnantajille. Perustulon kannattajat ovat päätyneet samaan johtopäätökseen.

Koistinen suhtautuu nihkeästi Ville Niinistön ja Osmo Soininvaaran (HS 29.7.) perustulomalliin ilmeisesti siksi, että uudistusta perustellaan työhön kannustamisen näkökulmasta. Samaa perustulomallia voidaan yhtä hyvin perustella inhimillisyydellä.

Perustulon merkitsee vastikkeetonta tuloa. Tämä takaa jokaiselle minimitoimeentulon - ei kovin radikaali ajatus hyvinvointivaltiossa. Lisäksi perustulo purkaa byrokratiaa ja tarjoaa valinnan mahdollisuuksia. Työhön kannustavuuden ja työstä vapauttamisen ei tarvitse olla ristiriidassa.

Perustulo purkaa kannustinloukut, joten työ merkitsee aina lisäansioita. Muutaman viikkotunnin osa-aikaisen työn vastaanottaminen on järkevää. Toisaalta perustulon avulla voi valita samaisen työpaikan, jotta aikaa jäisi esimerkiksi lisäkoulutuksen hankkimiseen tai uuden luomiseen.

Lordin menestyksen jälkimainingeissa olisi hyvä muistaa, että aluksi merkityksettömältä puuhastelulta näyttävässä toiminnassa löytyvät monesti menestyksen siemenet. Yrittäjyyteen ja luovuuteen panostaminen on helpompaa perustulon tarjoaman liikkumavaran avulla.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 9.8.

No comments: