25.8.06

Opintotuki sekä hieman kapisesta 60-luvusta

Hallituksen päätös leikata opintotukimäärärahoja noin 8 miljoonalla eurolla on aiheuttanut raivoa opiskelijoiden keskuudessa. ViNO:n kannari ja SYL:n kannari aiheesta.

Sailas puolestaan hyökkää bioenergiaa vastaan. Surullista. Suomessa ja maailmassa kaivataan kuumeisesti kestävämpää energiapolitiikkaa. Rakennemuutos ei synny itsestään tai pelkästään "vapailla markkinoilla". Tarvitaan päättäväisiä julkisen vallan toimia. Aloittaa voisi esimerkiksi myöntämällä investointitukea öljylämmityksen vaihtamiseen pelletteihin.

Sitten hieman 60-lukuangstia.

Vietin kerrankin taiteidenyötä taiteen parisssa. Villa Kivessä keskusteltiin aiheella "Helsinki haasteena - Pääkaupunkiseudun kirjalliset ja kulttuuriset kiistat 1950-luvulta 2000-luvulle." Märta Tikkasen ja Lassi Nummen keskustelu 1950-luvusta oli hyvä, etenkin Märta Tikkanen oli loistava.

Mutta se kuuskytluku. Keskustelijoina olivat Aulikki Oksanen ja Sirpa Kähkönen. Kiistojen sijasta homma meni niin omahyväiseksi hehkutukseksi ja kuuskytlukulaisten hännän nostamiseksi, että alkoi kuvottaa. Tietty he kumosivat vanhat auktoriteetit, mistä kiitos, mutta hei, jotain itsekritiikkiä. Ensin yhdessä lauseessa puhutaan eliittitaiteen kaatamisessa ja seuraavassa paheksutaan nykyistä viihteellistymistä. Voisiko tässä olla jotain syy-seuraussuhdetta?

No ehkä sitä itsekin kyllästyttää ihmisiä kertomalla Prahan-Göteborgin-Genovan tarinoita...

No lainattakoon Aulikki Oksasen ihan hyvää läppää miesten kohtalosta 60-luvulla. Oksasen mukaan suomalainen mies menetti 60-luvulla kaksi kovin tärkeää asiaa - kotiäidin ja hevosen.

No comments: