21.7.06

Porinaa Porissa

Porin Jazzien yhteydessä järjestettiin tänä vuonna SuomiAreena-tapahtuma, joka toi vaikuttajia keskustelemaan eri aiheista jazzin lomassa. Itse kävin kuuntelemassa kutsuvierasseminaaria EU:n tulevaisuudesta. Puhujina olivat komission puheenjohtaja Barroso (jonka nimen lausuminen portugalilaisittain ei ole ihan yksinkertaista), komissaari Olli Rehn, Viron parlamentin EU-valiokunnan puheenjohtaja Kristiina Ojuland sekä Paavo Lipponen.

Tapahtuma oli ylättävän hyvä. Tällaisilla keskusteluilla on yleensä suuri potentiaali olla tylsiä ja mitäänsanomattomia. Nyt esiin tuli hiukan muutakin kuin ehkä-ehkää, josta Esa Mäkinen valittaa kulttuurikomissaari Ján Figelin haastattelun yhteydessä.

Pyrkimys perustuslain runttaamiseen väkisin läpi sen sijaan on todella ärsyttävää. EU:n demokratisoinnista puhutaan paljon, mutta kun demokratia tuottaa vääriä päätöksiä asioita aletaan ajamaan väkisin. Etenkin Barroso ja Lipponen toitottivat, että tekstiin ei pidä koskea, että kyse on vain viivästyksestä. Kaikki, edes symbolinen kunnioitus ranskalaisten ja hollantilaisten enemmistön mielipidettä kohtaan puuttuu.

EU:ssa kaivataan kipeästi uskallusta luottaa demokratiaan. Suorilla vaaleilla valittu konventti, jonka muotoilema perustuslaki hyväksytään tai hylätään koko unionin laajuisella samanaikaisella kansanäänestyksellä olisi tapa luoda unionille vankka ja legitiimi perusta.

Ehkä kuvaavaa on Barroson kulttuurinen kommellus käyttää saunavisiittiä vertauksena kasvavasta läpinäkyvyydestä EU:ssa. Saunahan on tunnetusti suomalaisen politiikan kähminnän keskus.

No comments: