25.7.06

Laiskat hipit

Hblssä on kesän aikana ollut sarja politiikan uusista kasvoista. Tänään näkemyksiään esittelee kokoomuslainen naispoliitikko Henna Virkkunen. Näyttää siltä, että keskeiseksi aseeksi perustuloa vastaan ollaan valitsemassa laiskottelusyytökset.

"Gröna och vänsterunga är ofta ganska lata, de har blivit vana att leva på studiestöd och andra bidrag. Och många gillar helt enkelt att härja och vara aktivister i största allmänhet". (Vihreät ja vasemmistolaiset nuoret ovat usein aika laiskoja ja elävät tyytyväisinä opintotuella tai muilla tuilla. Ja monet tykkäävät vain riehua ja olla aktivisteja suurimman osan aikaa.)

Pitänee selvittää, minkä sosiologisen tutkimuksen Virkkunen on punavihreästä nuorisosta lukenut. Vielä vähän aikaa sitten eräässä väitöskirjassa luvattiin aktivisteille erinomaisia työpaikkoja, koska aktivismi kehittää juuri niitä taitoja, joita nykyisessä työelämässä tarvitaan.

Perustulo tosin ei ole kokoomuslaisille mitenkään täysin vieras ajatus. Käteeni sattui taannoin kirja Kokoomuksen puoluekokouksesta vuodelta 1987. Tuolloin opiskelijaliitto Tuhatkunta teki puoluekokoukselle esityksen perustulosta (tai millä nimellä he sitä nyt kutsuivatkaan).

Itse näen perustulon tukimuodoksi, joka mahdollistaa ihmisiä aktivoitumaan ja ottamaan vastuuta itsestään. Paperinpyöritys ja tuloloukkujen kyttääminen poistuvat ja ihmiset voivat keskittyä hyödyllisempiin asioihin.

Puhe laiskuudesta on näppärä keino välttää kokonaan keskustelu työelämän muutoksesta ja keinoista vastata siihen uusilla tavoilla.

2 comments:

mr_Zombie said...

Kyllä kokoomuslaisistakin löytyy perustulon kannattajia. Olen tässä jo pitkään ihmetellyt miksei punavihreitä kiinnosta tehdä minkäänlaista yhteistyötä heidän kanssaan. Ihan kuin "luokkasota" olisi tärkeämpää kuin kannatuksen hankkiminen perustulolle poliittisen kentän jokaiselta laidalta (sen onnistumismahdollisuudet kun ovat huomattavasti paremmat mikäli sitä kannattaa laaja joukko erilaisia ihmisiä, eikä vain yksi ryhmä).

Vapun tienoilla prekariaattiaktivistit onnistuivat minunkin silmissäni antamaan sellaisen kuvan, että perustuloa tarvitaan vain siksi, että heidän ei tarvitsisi tehdä sellaisia töitä josta he eivät satu pitämään. Puhe laiskuudesta johtuu vain siitä, että aktivistit eivät onnistuneet tuomaan mitään parempia argumentteja julkiseen keskusteluun. Tästä tietenkin seurasi ikävän paljon negatiivista julkisuutta perustulolle.

Shirley said...

Kyllä siihen yhteistyöhän ollaan oltu nähdäkseni ihan valmiita. Toinen keskustelu on se, että millaiseksi perustulo muodostuu onkin sitten ihan oma taistelunsa. Perustulo voi ratkaisuna olla loistava tai täysi fiasko, mutta poliitikoilla pitäisi olla uskalluista sne taistelun käyntiin.