24.7.06

Kaikki osapuolet neuvottelupöytään!

Ainut kestävä ratkaisu Lähi-idän jatkuville konfilkteille on mahdollista löytää neuvotteluiden kautta. Sellaista sotilaallista voimaa, jonka avulla rauha saavutetaan ei ole. Aikoinaan Israel yritti tuhota PLO:n hyökkäämällä Libanoniin. Tulos oli aivan yhtä heikko kuin nyt alkaneen sodan mahdollisuudet tuhota Hizbollah. Kyseinen hyökkäys onnistui vielä kaikenlisäksi synnyttämään kyseisen Hizbollahin.

Keskeinen este neuvotteluille on, että Hamasin ja Hizbollahin kanssa ei suostuta neuvottelemaan mistään. Ennen neuvotteluiden aloittamista järjestöjen pitäisi suostua tiettyihin ehtoihin, joista tärkein on Israelin valtion tunnustaminen. Hamasin noustua Palestiinan hallitsevaksi puolueeksi, tilanne johti koko hallinnon täydelliseen eristämiseen. Palestinian Authority alkoi murentua nopeasti varojen käydessä vähiin. Mielestäni Hamasin nurkkaan ajaminen on yksi meneillään olevan kriisin syistä. Hamasille ei annettu mahdollisuutta muuttaa kantojaan ajan kanssa.

Jos alueelle joskus halutaan rauha se vaatii Israelin ja Palestiinan valtioiden olemassaolon hyväksymistä kaikilta osapuolilta. Hizbollah ja Hamas on kesytettävä hyväksymään tämä tavoite. En ole varma, onko se mahdollista, mutta sitä pitäisi yrittää. Se ei ainakaan tapahdu kylvämällä tuhoa Libanoniin ja palestiinalaisalueille, koska juuri siitä tuhosta nämä järjestöt ovat syntyneet.

No comments: