2.7.06

EU-puheenjohtajuuskausi

Suomesta tuli eilen Euroopan unionon puheenjohtajamaa seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Tässä yhteydessä on hyvä listata muutamia kansalaisyhteiskunnan asettamia keskeisiä tavoitteita Suomen puheenjohtajuuskaudelle.

Kehys ry. toimii kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteistyöfoorumina ja ylläpitää järjestöjen yhteisiä sivuja EU-puheenjohtajuuskautta varten. Kepan sivuilla julkaistussa uutisessa tavoitteita vedetään yhteen:
-Kehitysapu nostettava 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
-Kehityspolitiikan tavoitteet on huomioitava myös politiikan muilla lohkoilla (esim. kauppapolitiikka), jotta touhussa olisi jotain johdonmukaisuutta.

Myös Amnesty on avannut puheenjohtajuuskauden sivut. Sivuilta löytyy 10 kohdan ohjelma, jotka EU:n toivotaan Suomen johdolla huomioivan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Pari esimerkkiä:
-Ihmisoikeusloukkauksista EU:n jäsenmaissa ei saa vaieta
-Suurvaltojen ihmisoikeusloukkauksista on puhuttava suoraan

Tässä yhteydessä pitää kyllä hiukan ihmtellä Amnestyn ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen hehkuttelua "Tampereen hengellä" (kts. esim. Open letter to the Finnish Presidency and to the European Commission). Lokakuussa 1999 Tampereella järjestettiin erityisesti maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa käsitellyt EU-huippukokous. Järjestöt väittävät, että tuolloin otettiin historiallisia edistysaselia nimenomaan siirtolaisten ihmisoikeuksien saralla. Itse olin samaan aikaan Tampereella ensimmäisessä suuremmassa mielenosoituksessani. Osallistujille oli täysin selvää, mihin hirveään suuntaan siirtolaiskontrollia Tampereella vietiin. Tampere oli myös eurooppallaisen No Border -verkoston ensimmäisiä tapahtumia. Jälkeenpäin, toteutettua politiikkaa katsoessa, näyttää selvältä, että 1999 Tampereella Linnake-Eurooppaa vastaan protestoineiden kauhuskenaario on pitkälti toteutunut. Outoa on se, että ihmisoikeusjärjestöt edelleen pitävät Tampereen kokousta itselleen menestyksenä.

Huomautettakoon muuten, että syyskuussa Tampereella käsitellään jälleen maahanmuutto-, turvapaikka- ja rajapolitiikkaa epävirallisessa sisä- ja oikeusministerien kokouksessa.

Ympäristöjärjestöille tärkein kysymys puheenjohtajuuskaudella on tietysti ilmastonmuutos. Suomen pitäisi puheenjohtajamaana vetää Kioton pöytäkirjan jatkoneuvotteluja. Erityisen tärkeää on saada myös kehitysmaat mukaan. Maan ystävät on käynnistänyt puheenjohtajuuskautta varten Ilmastotekoja-kampanjan.

No comments: