4.6.06

Tulokset

Vaalit pidettiin eilen ja Tsekin vihreat nousivat ensimmaista kertaa historiansa aikana parlamenttiin. Vihreat saivat aanista 6,29% ja 6 paikkaa parlamenttiin. Tama ei ollut aivan niin hyva tulos, mita etukateen odotettiin ja toivottiin, mutta voitto Ita-Euroopassa on silti historiallinen vihreille.

Yleisesti vaalit paattyivat ongelmalliseen tilanteeseen. Kumpikaan paapuolueista (oikeistopuolue "civic democrats" eli ODS ja demarit eli CSSD) ei kykene kokoamaan selkeaa enemmistokoalitiota. OSD+kristillisdemokraatit+vihreat = 100 paikkaa, demarit + kommunistit (joiden kanssa kukaan ei ole halunnut vuoden 1989 jalkeen olla juurikaan tekemisissa) = 100 paikkaa. Yhteensa paikkoja on 200. Demareiden pj. Paroubek piti vaalien jalkeen vihaisen puheen, jossa han syytti ODSaa laittomista keinoista. Kampanja on ollut varsin likainen, Paroubekia on syytetty mm. pedofiliasta.

Huomenna kotiin.

Suomessa SAK pohtii prekariaatin tilannetta.

3 comments:

Johan Ekman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Johan Ekman said...

Onneksi olkoon vihreille! Eikö se ollut niin, että vihreät olivat liittoutuneet civic demcratsien ja kristillisten kanssa?

Tapio Laakso said...

Vaaleissa mitaan liittoutumaa ei ollut. Olen käsittanyt, etta demarien voittaessa vihreät olisivat olleet valmiita hallitukseen myos heidän kanssaan.

Vihreiden ja ODS:n (civic democrats) linjat ovat kaukana toisistaan. Monet vihreät, joiden kanssa juttelin, eivät olleet mitenkään riemuissaan samaan hallitukseen päätymisestä. ODS on esimerkiksi erittäin euroskeptinen puolue, vihreät taas suhtautuu EU:hun erittäin myönteisesti.