14.6.06

Gay Solidarność!

Postaan Vinon sivuille kirjoittamani jutun Varsovan Prideista myös tänne, koska en ole ehtinyt aiheesta muutakaan kertoa.

Arviolta 10000 ihmistä osallistui Varsovan Pride marssille viikonloppuna. Useita vihreitä nuoria ja kansanedustaja Anni Sinnemäki olivat mukana vaatimassa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia seksuaalivähemmistöille. Puolan äärioikeisto on viime aikoina esiintynyt erittäin vihamielisesti seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Laajan osanoton, kansainvälisen paineen ja Puolan viranomaisten vastuullisen toiminnan avulla tapahtuma kuitenkin onnistui ilman ikävyyksiä.

Seksuaalivähemmistöjen tilanne on erittäin ongelmallinen Puolassa kuten muuallakin Itä-Euroopassa. Syrjintä ja jopa väkivalta on tavallista. Viime vuonna Varsovan pormestari kielsi Pride-marssin ja kiellosta huolimatta marssimaan tulleet joutuivat äärioikeiston hyökkäysten kohteeksi. Vastaavaa on tapahtunut viimeksi Moskovassa. Väkivallan uhka leijui myös tämänvuotisen tapahtuman yllä.

Äärioikeistolaisen Puolan perheiden liitto -puolueen homofobiassa kunnostautunut kansanedustaja Wojciech Wierzejski oli kehottanut poliiseja väkivaltaan marssijoita kohtaan.

Tämän vuoksi esimerkiksi Puolan vihreät, jotka ovat lähellä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa liikettä, pyysivät kansainvälistä tukea tapahtumalle. Paikalle saapuikin satoja ihmisiä Saksasta, mutta myös mm. Ranskasta, Hollannista, Ruotsista ja tietysti meidän ryhmämme sekä muutamia muitakin Suomesta. Paikalla oli myös useita vihreitä kansanedustajia ja Saksan vihreiden puheenjohtaja Claudia Roth.

Ilmeisesti kansainvälinen paine tehosi. Marssille annettiin järjestämislupa noin viikkoa ennen tapahtumaa ja äärioikeisto peruutti vastamielenosoituksensa jalkapallon MM-kisoihin vedoten. Joitain pikkuskinejä paikalla oli, mutta heistä piti huolta paikalle komennetut 2500 mellakkapoliisia.

Itse kulkue oli suuri, iloinen ja värikäs. Edessä kulki musiikkiauto, jonka lavalla tanssittiin. Kadulta liittyi jatkuvasti lisää ihmisiä mukaan ja joukko kasvoi arviolta kymmeneen tuhanteen.

Valokuvia:
http://www.flickr.com/photos/beccasteel/sets/72157594162072951/
http://www.ukgaynews.org.uk/Archive/2006june/1002.htm

No comments: