2.5.06

Vappu, Euromayday, Makasiinit

Ehkä tälläkin foorumilla on hyvä todeta jotakin vapun tapahtumista, jotka ovat saaneet hurjasti huomiota. Aloitetaan kuvalla. Tällaisena minä näin Makasiinien tapahtumat (kuva Samuli Ikäheimo):


Tapahtumat:

Euromaydayssä oli arviolta tuhat ihmistä, enemmän kuin odotin. Tunnelma oli varsin agressiivinen. Tagien määrästä päätellen mukana oli paljon alan ihmisiä, joiden suhde virkavaltaan ei ole kovin lämmin (Stop töhryille, nollatoleranssikampanjat jne. vaikuttanevat tähän). Marssin aikana hajotettiin joitain ikkunoita. Toiminnan suunnitelmallisuutta kuvaa se, että Adecco ja Pörssi jäivät ehjiksi, mutta toisella puolella katua olleen musakaupan ikkuna hajotettin. Yhteiskuntaan turhautumisella, vapulla ja alkoholilla lienee ollut osuutta asiaan. Mukana olleesta musiikkiautosta ei mitään yllytystä tehty.

Kulkueen palattua Kiasmalle osa porukasta jatkoi Makasiineille. Kaupungilla on suurinpiirtein pari viikkoa kiertänyt huhu Makasiinien "valtauksesta", joka on syntynyt monilla eri suunnilla. Ei mikään valtaisa ihme, kun purkaminen on alkamassa. Jossain vaiheessa jotkut sytyttivät nuotion pihalle. Kyse oli kokonaan toinen juttu kuin Euromayday. Makasiinien tapahtumilla ei ollut mitään julistettua poliittista poliittista agendaa vaan kyse oli enimmäkseen vappubileistä.

Alkuillasta poliisi ja palokunta yrittivät sammuttaa nuotiota. Tässä vaiheessa syntyivät ensimmäiset yhteenotot ja poliisit ajettiin pois. (En nähnyt tätä, koska olin baarissa.) Puolesta yöstä ilmeisesti johonkin neljään tilanne oli suhteellisen rauhallinen (vapun mittakaavassa). Sisäpihalla paloi iso kokko, johon paikkalla olijat raahasivat makasiineiltä löytynyttä sälää. Ihmisiä tuli ja meni hyvin paljon alkaen satunnaisista kokoomusnuorista ja haalarikansasta.

Ilmeisesti neljän aikaan poliisi ja palokunta totesivat, että homma pitää saada loppumaan ja menivät sammuttamaan kokon. Tässä vaiheessa syntyi taas uusia yhteenottoja. En nähnyt, olin nukkumassa.

Muutamia pointteja:

- Ensin virallinen disclaimer. En minä eikä organisaationi osallistunut järjestelyihin. Tätä kun ovat aika monet toimittajat päivän mittaan väittäneet. Tosin nimetön lähde oli myös kertonut, että minut oli pidätetty, mikä ei siis sekään pidä paikkaansa.

-Poliittisesti kiinnostavaa on, että Euromaydayhin tuli niin paljon ihmisiä. Keitä nämä perustuloa vaatimaan tulleet tyypit ovat? Toiseksi minua kiinnostaa, mistä tapahtumaa leimannut agressiivisuus juontaa juurensa. Tunnelma oli kuitenkin varsin poikkeuksellinen, kun ajattelee suomalaista mielenosoituskulttuuria noin yleensä. Kuten yllä totesin, vapulla ja alkoholilla lienee osuutta asiaa, mutta en kuittaisi tapahtumia näin epäpoliittisesti. Esimerkiksi viime aikaisilla Ranskan tapahtumilla voi olla oma vaikutuksensa.

-Poliisi oli todella pihalla, kuten itsekin Ilta-Sanomissa toteavat. Kuulemani mukaan ensimmäisellä kerralla Makasiinien kokkoa oli tultu sammuttamaan niin, että palomiehet yhdessä poliisin kanssa yhtäkkiä rymistävät keskelle kaikkea. En väitä, että lopputulos olisi muuttunut, mutta jonkinlaista neuvottelua olisi ehkä voinut yrittää.

-Mistä ihmeestä ne ovat keksineet, että tapahtumilla oli jotain tekemistä "kaupallisuuden ja globalisaation vastustamisen" kanssa?

2 comments:

Fantsuu said...

Yeah, yeah...

Jotenkin EuroMayDay spottikin mielestäni (http://valtaus.net/jinglet/euromayday_spotti.mp3) enteilee tapahtumia: "Hyvä prekaari liity vappuaattona kello 19 Kiasmalla EuroMayDay bileisiin ja kaiva kansalaispalkka katukiven alta."

Taisiko kansalaispalkka jäädä löytymättä ja kivetkin sinkoilla hieman väärään suuntaan…

Miikka said...

Juupajuu.. Ja prekariaattipoppoon vapunaluslehdykässä iso artikkeli otsikolla "Muodin uudet tuulet puhaltavat jälleen Pariisista" varustettuna kuvalla palavasta autosta. Kuvatekstinä "Muodin pääkaupunki Pariisi asettaa jälleen kevään kuumimmat luokkataistelutrendit."