19.5.06

Vallan vartijat

Eilisen (18.5.) Ilta-sanomien pääkirjoitus oli todellinen malliesimerkki vallan suojelemisesta.
Vaalikoneelle annettujen fiilisvastausten varaan ei kuitenkaan voida rakentaa päätöksentekoa. Kysyttäessä poliitikot vastaavat yleensä sellaista, mitä arvelevat senhetkisen yleisön haluavan kuulla.

Tämä kyyninen näkökulma on valitettavan usein totta. Minusta on kuitenkin aika hurjaa, että taho, jonka keskeisiin tehtäviin pitäisi kuulua tällaisestä käytöksestä tilille vetäminen, suorastaan oikeuttaa sitä.

Vaalikoneisiin ei ole oikeutettua vastatata "mitä sylki suuhun tuo". Pääkirjoituksen mainitsema vastuunkanto on tehtävä jo vaalikampanjavaiheessa. Mielipiteiden vaihtaminen on oikeutettua, mutta käytös on perusteltava ja median ensimmäinen tehtävä on vaatia nämä perustelut.

Sama kirjoitus kuittaa edustuksellista demokratiaa kohtaan esitetyn arvostelun toteamalla "silti edustuksellinen demokratia on kokeilluiksi tulleista järjestelmistä paras". Toteamus on täysin abstrakti eikä kerro mitään siitä, että on järjestelmiä ja järjestelmiä. Toiset edustukselliset järjestelmät mm. edustavat paremmin kuin toiset. Voi myös olla tilanteita, joissa tietyt ryhmät jäävät systemaattisesti edustuksesta kokonaan ulos. Tämä ei näitä vallan sylikoiria tunnu lainkaan huolettavan.

No comments: