6.5.06

Vaarallisia ajatuksia

Sivarina minua on useampaan kertaan arvosteltu siitä, että en ole opetellut tappamaan, kuten useimmat suomalaisista miehistä. Tässä valossa on outoa tulla syytetyksi "vaarallisten ajatusten" levittämisestä.

Väkivaltainen teko on aina suuri askel demokraattisen järjestelmän ulkopuolelle. Järjestelmä perustuu siihen, että myös ne, jotka eivät saa tahtoaan läpi, pysyttelevät järjestelmän puitteissa. Muuten koko korttitalo romahtaa. Siksi en ole koskaan käyttänyt väkivaltaa. Katukiven paiskaaminen ikkunan läpi on huono argumentti suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä.

Mielestäni itseään saa puolustaa, kunhan keinot eivät ole liioiteltuja. Ihmisiin kohdistuvia väkivaltaisia hyökkäyksiä sen sijaan en hyväksy. On olemassa paljon toimivia kansalaistottelemattomuuden muotoja. Tyhjien talojen tai katujen valtaukset ovat erinomainen esimerkki. Myös Työväenjouston jumppaesitykset työvoimatoimistossa ja Kampin kauppakeskuksessa olivat hienoja tempauksia.

Kansalaistoiminta on keskeinen osa demokraattista järjestelmää, samoin iltäpäivälehdet. Kumpikaan ei ole minkäänlaisessa demokraattisessa valvonnassa, mutta kykenee ainakin toisinaan vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin. On huolestuttavaa, että monet "vallan vahtikoirien" käyttämistä puheenvuoroista vaativat tämän tilan rajoittamista.

Demokraattinen järjestelmä edellyttää kaikkien äänten ja ryhmien sisällyttämistä ja toimimisen mahdollisuutta. Pelkään monien ihmisten ja ryhmien kokevan vaikuttamisen ja toimimisen mahdollisuutensa erittäin rajoitetuiksi. Tähän on johtanut esimerkiksi politiikan perusteleminen vaihtoehdottomuudella. Jos keskeinen perustelu poliittiselle päätökselle on "pakko", myös tämä alkaa syömään demokraattisen järjestelmän oikeutusta.

Ei tarvitse myöskään mennä kovin kauas löytääkseen paikan, jossa "demokraattisesti" poljetaan ihmisoikeuksia. Puolalainen vihreä kertoi Euroopan vihreän puolueen valtuuskunnan kokouksessa maansa tilanteessa, jossa konservatiivinen hallitus hyökkää esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia vastaan.

Vapun tapahtumien jälkeen en ole halunnut olla niiden joukossa, jotka mässäilevät ihastuksissaan vapun tapahtumilla, mutta eivät vaivaudu pohtimaan asiaa tuomitsemista, pilkkaamista ja väkivaltakoneiston vahvistamista ja demokraattisten oikeuksien kaventamista pidemmälle. Näkemyksiäni on yritetty tulkita väkivallan hyväksymiseksim, mitä se ei ole.

Nimenomaan marginalisoiminen ja eristäminen voivat helposti johtaa väkivallan lisääntymiseen ja eskaloitumiseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin Stop töhryille -kampanjan nollatoleranssilinja on lisännyt monien nuorten epäluuloa viranomaisia kohtaan.

Dialogi, kommunikaatio ja esitettyjen vaatimusten miettiminen ja niistä keskusteleminen voivat puolestaan estää väkivaltaa. Täsmälleen samasta syystä kannatan neuvotteluja ja poliittista prosessia myös Hizbollahin tai Hamasin kaltaisten ihan oikeaa väkivaltaa käyttävien tahojen kanssa. Terroristin, huligaanin tai pahan kanssa ei koskaan voi tehdä rauhaa.

No comments: