17.5.06

Turvapaikkapolitiikan arki

Vihreä eduskuntaryhmä järjesti tänään erinomaisen seminaarin otsikolla Suomalaisen turvapaikkapolitiikan arki. Tapahtuma onnistui erinomaisesti. Eduskunnan kansalaisinfo oli aamukymmeneltä tupatentäynnä väkeä.

Ulkomaalaisviraston toiminnalle ei salista juuri sympatiaa löytynyt. Nähdäkseni ylipäätänsä maahanmuuttopolitiikan keskeinen ongelma on, että politiikkaa määritellään hallinnollisilla päätöksillä, joita ei tehdä eduskunnassa ja, joita on todella vaikea valvoa mitenkään. Esimerkiksi turvapaikkapäätöksiä ei perustella juuri lainkaan. On myös hyvin epäselvää, missä on tehty se päätös, kuinka kovia todisteita turvapaikansaamiseksi pitää pystyä näyttämään. Linja tuntuu olevan, että kun hakija on elossa päässyt Suomeen asti niin tuskin hänellä mitään hätää oikeasti on ollutkaan.

Näyttää siltä, että koko turvapaikkajärjestelmä on muuttumassa ainoastaan kontrollin välineeksi. Ihmiset jättäytyvät tahallaan paperittomaan tilaan, koska turvapaikan hakeminen merkitsee lähes varmaa karkotusta.

Päivän esimerkki ulkomaalaispolitiikan mielivallasta: Pariskunnan avioliitto todetaan lumeavioliitoksi ja oleskelulupa evätään, koska kysyttäessä kumpikin vastasi nukkuvansa sängyn vasemmalla puolella. Tosin asia riippuu kummasta suunnasta katsoo...

No comments: