29.5.06

Puoluekokous, Tsekki

Viikonloppuna oli Hämeenlinnassa vihreiden puoluekokous. Tärkein asia oli uuden periaateohjelman hyväksyminen. Muutoksia käsitelleessä työryhmässä meni reippaasti yli puolenyön, mutta tulos oli hyvä. Outi Alanko kirjoittaa tarkemmin sisällöistä. Teksti ilmaantunee kokonaisuudessaan puolueen sivuille lähiaikoina.

Itse olen lähdössä viikoksi Tsekkiin. Maassa järjestetään lauantaina parlamenttivaalit Aion osallistua vaalityöhön ja tutustua paikallisiin vihreisiin. Tällä hetkellä tilanne näyttää erinomaiselta - mielipidemittaukset lupaavat 10% kannatusta. Tsekin vihreät eivät ole tällä hetkellä edustettuna parlamentissa, äänikynnys on 5%.

Tässä vielä puoluekokouspuheeni:

Kaksi vihreiden tärkeää teemaa, prekariaatti ja perustulo nousivat vappuna koko kansan huulille. Valitettavasti tyyli ei ollut aivan toivottu.

Meidän ei kuitenkaan pidä pelästyä vähästä, vaikka onkin ikävää tulla syytetyksi ties mistä. Vapun tapahtumat eivät ole ainut asia, jota viime aikoina on yritetty käyttää vihreitä vastaan. Poliittisesti turhanpäiväiselle puolueelle ei uhrattaisi näin paljon palstatilaa. Prekariaatin tilanne ja perustulo ovat tästä ajasta nousevia poliittisia teemoja. Niiden avulla me vihreät haastamme suurten puolueiden vanhentuneet tavat ajatella työtä ja toimeentuloa.

Uudet avaukset synnyttävät aina kohua. Sen ei pidä antaa vaikuttaa politiikan sisältöihin.

Vino ja vihreät ovat toiminnassaan sitoutuneet väkivallattomuuteen. Politiikkamme tavoite on rakentaa väkivallatonta maailmaa.

Meidän tehtävämme on osoittaa, että vaikuttaminen ja asioiden muuttaminen ei vaadi väkivaltaa. On löydettävä muita keinoja - vaikka hallituksen ilmastopolitiikka varmasti herättää monissa meistä epätoivoisia ajatuksia.

On aika tehdä loppu vaihtoehdottomuuden politiikalle. Se nakertaa koko demokraattisen järjestelmän uskottavuutta. Mihin tarvitaan puolueita tai vaaleja, jos tehdyt ratkaisut ovat ainoita mahdollisia?

Kuten Vinon vaaliohjelmassa todetaan - vaihtoehdottomuuden saarnaajat on saatava vaihtoon.

Prekariaatti on syntynyt koko yhteiskuntaa lävistävästä talouden ja työelämän muuttumisesta. Koko elämästä yritetään tehdä yhtä paskaduunia. Mikään työ ei ole toista huonompi - työehdot sen sijaan ovat. Mitä tahansa työtä ei tarvitse ottaa vastaan hinnalla millä hyvänsä.

Täydellisintä prekariaattia ovat paperittomat siirtolaiset, jotka poimivat meidänkin tomaattimme. Paperittomia siirtolaisia on Euroopassa miljoonia ja heillä ei ole mitään oikeuksia. Tämä on jo normaalia Euroopassa. Tuleeko siitä koko prekariaatin osa?

Suomessa työelämää jäsennetään edelleen tehdaslähtöisesti. Vaikutusvaltaiset savupiippujen halaajat näkevät edelleen tärkeänä vain vientiteollisuuden.

Kaikki halutaan liukuhihnan ääreen. Tehdaskuria tuodaan niin yliopistoille kuin virastoihin. Opiskelijan tärkein tehtävä on sopia työmarkkinoiden odotuksiin.

Uudet ratkaisut eivät synny siitä, että vastataan vain vallitseviin tarpeisiin. Uuden luominen vaatii riskin ottamista. Enkä tarkoita vain seksikkäitä uusmedia-aloja. Innovaatioita tarvitaan varmasti eniten hoiva-alalla. Uutta ei synny, jos työelämän tärkeimmäksi taidoksi muodostuu opportunismi, jolla varmistetaan seuraava pätkä.

Perustulo on riskien jakamisen väline. Perustulo lisää omien, uutta luovien ratkaisujen mahdollisuuksia. Perustulo luo pohjan yrittämiselle.

Toisaalta perustulon avulla myös huonoimmassa asemassa oleville taataan toimeentulo. Epäilen syvästi kuinka moni oikeasti syrjäytynyt ihminen selviytyy nykyisen sosiaaliturvan vaatimasta byrokratiasta.

Vinon mielestä vihreiden on pidettävä perustuloa rohkeasti esillä tulevissa vaaleissa. Meidän vihreiden on tehtävä kaikkemme perustulon edistämiseksi Euroopassa.

Kiitos.

No comments: