5.5.06

Lukekaa Marxia sanoo Viialainen

Uutispäivä Demari tänään:
SAK:n apulaisjohtaja, entinen 1960- ja 1970-lukujen aktivisti Matti Viialainen kehottaa prekariaatteja lukemaan filosofi ja kansantaloustieteilijä Karl Marxia.

- Marx todisti jo aika päiviä sitten, että lisäarvo syntyy työstä, ei joutilaisuudesta. Laiskuuden apostoleita ja äärivasemmistolaisia on ollut työväenliikkeen riesana jo 150 vuotta, Viialainen sanoo.


Luetaanpa siis hieman Marxia, aiemmin mainitsemani Uuden työn sanakirja auttaa tässäkin asiassa. Seuraava lainaus on Jussi Vähämäen tekstistä, joka käsittelee general intellectiä:

"Mitä tämä yleisen tiedon tai yleisen yhteiskunnallisen tiedon ensisijaisuus merkitsee? Marx vastaa "epämarxilaisesti": "Vieraan työajan varastaminen, jolle nykyinen rikkaus rakentuu, osoittautuu surkeaksi perustaksi verrattuna tähän vastikään kehittyneeseen". Toisin sanoen työaika ja työ "välittömässä muodossaan" muuttuvat "surkeaksi" ja lakkaavat olemasta rikkauden lähde. Tätä työväenluokan surkeaa asemaa ja sen suoranaista katoamista tuotannon ja politiikan näyttämöltä olemme viime vuosina olleet todistamassa."

Tämä "epäortodoksinen" Marxin luenta on peräisin Grundrisse-teoksesta. Jo Marx siis puhui siitä muutoksesta, jota me nyt olemme todistamassa. Valitettavasti esimerkiksi Viialainen osaa Marxista vain tehtaisiin ja teollistumiseen keskittyvät ajatukset.

No comments: