26.4.06

Ydinvoima ei meitä pelasta

20 vuotta Tšernobylin jälkeen. Näytää siltä, että ydinvoiman suurin ympäristölle kohdistama uhka ei enää ole laskeuma, ydinjätteet tai uraanin louhinnan aiheuttamat jätevuoret. Paljon suuremmaksi ongelmaksi on muodostunut ydinvoiman näkeminen taikatemppuna, jolla ilmastonmuutos voidaan torjua. Tämä peittää alleen sen, että kyse on joka tapauksessa laajasta paletista ratkaisuja. Ydinvoimalla häivytetään keskustelu kokonaisuudesta.

Vihreiden ilmasto- ja energiaohjelma (pdf) esittää konkreettiset keinot, joiden avulla Suomen päästöt voidaan laskea kestävälle tasolle - ilman ydinvoimaa. En ole nähnyt ainuttakaan vastaavaa esitystä niiltä, jotka esittävät ydinvoimaa ratkaisuksi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Muut puolueet? Hallitus? Teollisuus? Ydinenergianuoret? On aika lyödä pöytään suunnitelmat Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä 30% vuoteen 2020 ja 80% vuoteen 2050 mennessä. Ilman tällaista kokonaissuunnitelmaa ydinvoimavaatimuksissa ei ole mitään uskottavaa.

Maailman mittakaavassa kyse on siitä, että kehittyvät taloudet kykenevät siirtymään suoraan vähäpäästöiseen yhteiskuntamalliin. Parhaiten tämä onnistuu, jos rikkaat maat voivat näyttää esimerkkiä ja tarjota toimivia ratkaisuja ja toimivaa tekniikkaa. Olen hiukan huolissani, jos ydinvoima on se ratkaisu, jolle ilmastonmuutoksen torjunta kehotetaan perustamaan Venäjällä, Kiinassa, Iranissa tai Bangladeshissa.

Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää vain suurella joukolla erilaisia ratkaisuja. Taikatemppua ei ole.

No comments: