17.4.06

Itsenäinen media?

2000-2003 olin mukana tekemässä suomenkielistä Vaikuttava tietotoimisto -nimistä vaihtoehtomediaa. VAI oli yhä toimivan Independent Media Center -verkoston suomalainen jäsen. VAI täytti tehtävänsä suomalaisen globalisaatioliikkeen omana äänitorvena varsin hyvin kaikista ongelmistaan huolimatta. Valitettavasti vastaavaa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa laajemmin yhdistävää itsenäistä mediaa ei VAI:n jälkeen ole ollut.

Suomessa on teollisuusmaiden keskittynein sanomalehdistö. VAI opetti, että jatkuva purnaaminen pahasta valtamediasta on lähinnä kyllästyttävää. Itsenäinen organisoituminen ja autonomia ovat aina rakentavampia lähestymistapoja.

Kiinnostavia projekteja on toki meneillään:
Radio Verso puhuu asioista ja soittaa Creative Commons -lisenssoitua musiikkia.

M2HZ suuntautuu videokuvaan ja tulevaisuudessa ehkä jopa digitelevisioon. Tällä hetkellä M2HZ:n projektina on Uuden työn käsitteet -luentosarjan dokumentointi, josta jo aiemmin kerroinkin.

Megafoni on tehnyt jo pitkään hyvää työtä radikaalin ajattelun ja yhteiskuntakritiikin äänitorvena.

Jos olen oikein ymmärtänyt Vahtikoiran alkuperäinen tarkoitus oli nimenomaan seurata eduskunnan lainsäädäntötyötä, jotta uuden tekijänoikeuslain kaltaisiin idioottimaisuuksiin kyettäisiin reagoimaan ajoissa. Toivottavasti projekti lähtee kunnolla käyntiin. Eduskunnan läpi kulkeva asiamassa on niin valtaisa, että sen seuraaminen ulkopuolelta on todella työlästä. Itselläni on etuoikeus olla läsnä vihreän eduskuntaryhmän kokouksissa, muuten asioista selvillä pysyminen olisi todella vaikeaa. Suomeen kaivattaisiin brittien TheyWorkForYou.comin kaltaista kansanedustajien työtä systemaattisesti seuraavaa ja dokumentoivaa systeemiä.

Sitten meillä on tietenkin valtaisa määrä blogeja. Toivottavasti jossain vaiheessa syntyy kriittisiä ääniä yhteen kokoava foorumi.

"Don't hate the media be the media" -slogan alkaa tuntua jo hiukan kliseeltä, kun kaikilla on omat henkiökohtaiset uutispalstat.

No comments: